Follow us

Welkom Utrecht Centraal 2.0!

Onze kersverse stagiair communicatie Hasan Gök, liep gisteren rond op het vandaag geopende Utrecht Centraal. Lees in zijn stukje wat hem opviel.

Utrecht Centraal station, het belangrijkste vervoersknooppunt in Nederland. Voor heel veel mensen de plek waar ze overstappen naar andere treinen, bussen of trams om vervolgens de reis voort te zetten naar hun eindbestemming. Met maar liefst 88 miljoen bezoekers op jaarbasis telt het station meer reizigers dan Schiphol Airport of John F. Kennedy Airport in New York. De wayfinding optimaliseren voor zo’n groot station was dus zeker een hele uitdaging.

Samenwerking tijdens bouwproces doorslaggevend
Het project begon voor ons in 2008. Het station is getransformeerd van een donkere, sombere hal naar een futuristische ruimte met veel lichtinval. Er zijn voldoende winkeltjes waar je je kunt vermaken tijdens het wachten op je trein.

Samen met Benthem Crouwel Architekten is Mijksenaar met meerdere partijen de samenwerking aangegaan om dit bijzondere eindresultaat te verwezenlijken. Denk daarbij aan: de gemeente Utrecht, ProRail, Nederlandse Spoorwegen en de brandweer. Een samenwerking die voort zal blijven bestaan om het nieuwe Utrecht Centraal zo comfortabel en overzichtelijk mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door eenvoudige verbindingen naar het winkelcentrum Hoog Catharijne, het Stadskantoor en de nieuwe, grootste, fietsenstalling ter wereld!

utrecht_cs_mijksenaar2

Het station werkt door zijn eenvoud
Tijdens mijn wandeling door het nieuwe station is het opmerkelijk hoe groot en open de ruimte is geworden. Veel licht en glas hebben de esthetiek van het station naar een nieuw niveau getild. Ondanks het feit dat dagelijks talloze reizigers het station bezoeken oogt het station niet druk. In alle sereniteit en comfort zijn de perrons te bereiken. Vanwege de schaalgrootte van het station is er voor extra grote borden gezorgd.

Vandaag is het eindelijk zover; de opening van het nieuwe Utrecht Centraal station. Dat moet natuurlijk gevierd worden! Niet alleen gaat het NS-koppel Trudy en Robert trouwen, er is ook een pop-up bioscoop en veel muziek. Om 15.30 uur openen staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu en president-directeur Pier Eringa van ProRail de hal.
Zie je #opUtrechtCentraal!

Welcome to Utrecht Central station 2.0! (in English)