Follow us

Fietsparkeren – Gemeente Amsterdam

Silver IIIDaward voor fietsparkeerproject Amsterdam

Mijksenaar heeft van het International Institute for Information Design een Silver IIIDaward (categorie Traffic and Public Transports) ontvangen voor ons project ‘Fietsparkeren’.
De gerenommeerde IIIDawards worden om de drie jaar uitgereikt om de beste projecten in informatie design te erkennen.

Met dit project hebben we een urgente vraag voor de gemeente Amsterdam beantwoord: hoe je fietsparkeerplaatsen gemakkelijker kunt vinden en hoe de communicatie over fietsparkeerregels duidelijker wordt. Onder Amsterdammers heeft dit geleid tot een toename van 41% (nu 72%) van het bewustzijn over fietsparkeerregels.

fietsparkeren_amsterdam

Over het project

Meer en meer mensen in Amsterdam gebruiken de fiets als hun favoriete manier van transport. De gemeente stimuleert deze ontwikkeling; daardoor is het een grote uitdaging voor Amsterdam om voldoende parkeergelegenheid voor fietsers te garanderen.
Mijksenaar heeft een strategie voor fietsparkeerregels opgesteld en geadviseerd over consistente communicatie van deze regels. Het bewustzijn over de bestaande parkeercapaciteit is vergroot en de fietsparkeerplaatsen zijn makkelijker te vinden.
Chris Olivers (hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de VU), Gerard Tertoolen (oprichter van XTNT en verkeerspsycholoog) en Henk Siemonsma (DSGN.FRM) fungeerden tijdens dit project als klankbord.

Meer steden volgen

Sinds de start van het project in 2016 zijn we benaderd door een aantal steden zoals Alkmaar, Den Haag en Utrecht om hen te helpen fietsenstallingen te verbeteren. Met dit project hopen we een voorbeeld te stellen, een inspiratie te vormen en wereldwijd een fietsparkeercultuur te ontwikkelen.

Klankbord
Chris Olivers (Professor Cognitive Psychology, VU)
Gerard Tertoolen (founder of XTNT and Traffic psychologist)
Henk Siemonsma (DSGN FRM)