Follow us

Meander Medisch Centrum, Amersfoort

Wayfinding in een healing environment

Meander Medisch Centrum, Amersfoort   Periode: 2013–2015

In 2013 werden twee vestigingen van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort samengevoegd tot één nieuw ziekenhuis.

Healing environment
Het gebouw ligt aan de rand van de stad en is uitgevoerd als een verlengstuk van het omliggende, aan de rivier grenzende park. Het is de bedoeling dat patiënten en bezoekers het gevoel hebben dat ze zich in een heilzame, natuurlijke omgeving (healing environment) bevinden.

Ons wayfindingsysteem sluit hierbij aan doordat het concept van lanen en pleinen letterlijk is opgevat. Aan de gebouwingangen die aan deze gebieden grenzen zijn ‘adressen’ toegekend. Deze metafoor wordt versterkt door de levensgrote straatnaamborden op de hoeken van de binnenpleinen.

Met oog op de toekomst
Bij beide hoofdingangen kunnen bezoekers hun bestemming opzoeken op grote informatieborden. Binnenin het gebouw is speciale aandacht besteed aan de nummering van de bouwdelen en de kamers. De kamernummers bevinden zich op alle zeven etages op ongeveer dezelfde plaats.

Het systeem houdt rekening met toekomstige uitbreidingen (op het noordelijke deel van het terrein). Mijksenaar heeft tevens een oplossing ontwikkeld voor de complexe parkeergelegenheid op de begane grond.

Meander MC - Mijksenaar

Entreehal met informatiepunt in het Meander MC

Meander MC - Mijksenaar

Plattegrond van het Meander MC in Amersfoort