Follow us

Proef met afvalscheiding op Rotterdam CS

Op station Rotterdam Centraal zijn als proef gescheiden afvalbakken voor papier en restafval geplaatst. Deze afvalbakken zijn voorzien van stickers met instructies in opvallende kleuren en symbolen, zodat voor de reiziger duidelijk zichtbaar hoe hun afval te scheiden. Mijksenaar ontwierp de symbolen en adviseerde over het kleurgebruik.*

Met de ‘Green Deal afvalreductie en -recycling op treinstations en in treinen’ willen IenM, ProRail en NS onder meer de hoeveelheid afval in 2020 met 25% verminderen naar 9.000 ton (was 12.000 ton). Daarnaast streven zij ernaar om 75% van die 9.000 ton te recyclen.

Met deze proef kijken NS en ProRail hoe reizigers het beste worden gemotiveerd om afval te scheiden. Op zes andere stations starten dit jaar ook proeven met afvalscheiding.

IenM streeft naar herkenning en eenduidigheid over afvalscheiding voor alle gebruikers in de openbare ruimte. Resultaten uit deze proef (zoals bijvoorbeeld het kleurgebruik en de pictogrammen) zullen waar mogelijk worden uitgebreid naar andere partijen en afvalscheidingsovereenkomsten.

*Dit project kwam tot stand in samenwerking met NS, ProRail, Rijkswaterstaat en Onderzoeksbureau d&b

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Photo Copyright: Staatssecretaris Mansveld op Rotterdam CS (foto: Bart van Vliet)