Follow us

Medicijnbijsluiter met iconen wordt duidelijker en simpeler

Bijsluiters van medicijnen moeten simpeler en begrijpelijker worden, berichten de NOS, het AD, Het Parool en het NRC. Naast de lange lap tekst die gebruikers van medicijnen nu krijgen, komt de belangrijkste informatie op één A4’tje, met veel iconen en begrijpelijke taal. Mijksenaar werkte het afgelopen jaar samen met het CBG aan een prototype van de nieuwe bijsluiter.

Positieve werking
‘Op het A4’tje leggen we in korte bewoordingen uit wat de werking is van het medicijn, in plaats van een focus op de bijwerkingen,’ aldus het CBG. Bij de mogelijke bijwerkingen wordt een symbool gebruikt waarbij bijvoorbeeld één van de tien grijze poppetjes zwart gekleurd is. Daarmee wordt meteen inzichtelijk dat lang niet iedereen last krijgt van bijvoorbeeld buikpijn bij een medicijn. De positieve werking van het medicijn is van grote invloed op het vertrouwen dat mensen hebben in medicijnen, zo blijkt uit het onderzoek dat de autoriteit vandaag publiceert.
Het CBG gaat met Mijksenaar aan de slag om het prototype van de simpele bijsluiter verder te ontwikkelen en hoopt het in de loop van 2020 ‘druppelsgewijs’ in te voeren.

Bijsluiter wordt simpeler: belangrijkste informatie in een oogopslag (NOS).
Zo gaat de nieuwe bijsluiter ‘voor dummies’ eruit zien: simpel met symbolen (AD).
Maak medicijnbijsluiter duidelijker en simpeler (NRC).

Meer informatie over het onderzoek: Nederlanders hebben vertrouwen in hun medicijnen.

Op 5 juni gaf Atja Apituley een workshop over welke rol vormgeving speelt in medicijninformatie.